Heliga tre konungars dag

På Trettondedag eller Heliga tre konungars dag som den ibland har kallats, inleder vi nästa steg i berättelsen om Guds människoblivande i Jesus Kristus. Vi växlar också över från Lukas evangelium till Matteus evangelium där vi möter berättelserna om Josefs drömmar och uppenbarelser, liksom de vise från Österlandets resor för att finna fram till judarnas konung: Messias.

Det är ett spännande kulturmöte som sker i mötet vid stallet. De vise, magerna som de egentligen benämns, har i traditionen tänkts vara både rika och lärda, något som gav dem inflytande och tillträde ända upp till Herodes hov. Deras ord tas också på allvar, Herodes visar oro och anstiftar barnamord som för tankarna tillbaka till fångenskapen i Egypten.

Trettondedagstiden visar på Jesus Kristus och hur Guds härlighet uppenbaras i just denne snickarson från Nasaret i Galiléen. Den väver steg för steg samman berättelserna om vad Jesus sa och gjorde och hur Gud på ett särskilt sätt bekräftade de tecken och under som skedde genom honom. Han undervisade inte som folket var vana utan övertygade på ett annat sätt, mer likt de profeters ord som stod den folkliga fromheten nära.

I vår gudstjänst får vi glädjas åt att Gud visar sig på ett sätt vi kan ta till oss och att även så långväga gäster kan få tillträde till ljuset från Betlehem. Kan de kan också vi nalkas Gud genom Jesus Kristus. Det visar sig att den vägen egentligen inte leder bort utan hem, som det sjungs i den berömda och välkända psalmen.

Och just denna Trettondedag hoppas vi att det internationella kyrkfikat ska kunna skapa lite hemkänsla för de kommuniteter i vår gemenskap som kanske känner främlingsskapet som starkast just i denna tid av starka traditioner.

Hälsningar,

Hans Andreasson